DE
BOURGONDISCHE
BROEDERS

HET ONTSTAAN

Het collectief de Bourgondische Broeders is ontstaan uit liefde voor speciaal-bieren en Achterhoekse gemeudelijkheid. Na vele lange avonden, waarin we de kunst van het bierproeven tot op Olympisch niveau hebben geperfectioneerd, kwamen we in de zomer van 2017 tot het overmoedige plan: wij gaan zelf bier brouwen.

Nadat de eerste brouwpan, thermo- en hydrometer, schrootmolen etc. waren
gekocht en we begonnen te lezen, sloeg de schrik ons om het hart. Bierbrouwen, dat is gewoon de exacte vakken op de middelbare school nog eens dunnetjes overdoen. En wat er allemaal wel niet mis kan gaan tijdens dat hele brouwproces.

Een collega (brouwer) stelde ons gerust met de memorabele woorden: “Als je vooraf leest wat er allemaal mis kan gaan in een huwelijk, ga je ook niet trouwen.
Bovendien mislukken er vandaag de dag meer huwelijken dan brouwsels”. D’ran.

Hoewel de eerste brouwsessie verre van vlekkeloos verliep, waren we onder de
indruk van onze ”N’eerst’n”. Dit was gewoon een verrassend goed bier. We kregen de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken.

HET IDEE

Uiteraard was niet elk probeersel in onze pionierstijd een schot in de roos. Na ruim een jaar hadden we toch maar mooi vier prima bieren/recepten op de plank liggen. Bier dat we zelf ook willen drinken. En de overtuiging dat die andere twee ook goed zouden komen. Want zes verschillende bieren moesten het worden.

Van het idee, ons eigen bier in het café te kunnen bestellen of in het schap van een groot- of kleingrutter te zien staan, kregen we steeds vaker de kriebels. We leerden bij en maakten kennis met collega-liefhebbers, zoals de sympathieke hoptelers van Hogenelst en de mouters met een missie van Masterveld.

Op een koude novemberdag in 2018 maakten we voor het eerst kennis met Johan en Ruud en hun indrukwekkende brouwketels van Huttenkloas. Vanaf dat moment werd het onomkeerbaar: wij gaan met ons bier de boer op.

Bier met zoveel mogelijk ingrediënten uit de streek, gebrouwen dóór en vóór liefhebbers, met liefde voor een eerlijk product, ambacht en onze “Heimat”: de Achterhoek.

BOURGONDISCHE BROEDERS PLAYLIST

Het collectief bestaat uit 6 muziekliefhebbers die niet discrimineren op muzikaal genre of leeftijd. Dat hoor je terug in onze brouw-afspeellijst.

Zet ow den kelk maor an de kwakert en luusteren…