In de mediaBourgondische Broeders uit Lichtenvoorde lanceren eerste speciaal-bieren

De Bourgondische Broeders, een zestal speciaal-bierliefhebbers uit Lichtenvoorde, presenteren op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni hun eerste twee zelf-gebrouwen bieren op het “Over de Top”-festival, het meest gemeudelijke festival van Lichtenvoorde. De twee bieren, de “Onzen Bennie” – een tripel – en de “Mooi Appat” – een IPA – zijn volgens eigen recept en eigenhandig gebrouwen.

Belangstellenden kunnen beide bieren proberen en de broeders om tekst en uitleg vragen over het ontstaan en de achtergronden van deze ambachtelijk gebrouwen bieren. Zo is de “Onzen Bennie” een hommage aan een overleden broeder in het bijzonder en een eerbetoon aan alle dierbaren in het algemeen.

Het idee om zelf bier te brouwen is twee jaar geleden ontstaan uit liefde voor speciaal-bier en het ambacht. Na vele thuis-brouwsessies zijn in eigen beheer inmiddels een zestal bierrecepten ontwikkeld, waarvan de eerste twee nu grootschalig voor de verkoop zijn gebrouwen.

Kenmerkend voor de Bourgondische Broeders is, dat de Achterhoek de boventoon voert. Met trots prijkt de inmiddels bekende Achterhoekse vlag prominent op de etiketten. Ook zijn bijna alle teksten – inclusief die op de website – in het dialect geschreven. Dit, in combinatie met het gebruik van regionale producten, zoals mout van Vloermouterij Masterveld uit Ratum en hop van Hogenelst uit Zieuwent, maken de bieren van de Bourgondische Broeders tot echte streekbieren.

Bier met beleving, met echte Achterhoekse mout en hop

De Bourgondische Broeders hopen hun bieren de komende tijd op meerdere plekken in- en om Lichtenvoorde aan de man te brengen. Het doel is om een vaste plek op de regionale biermarkt te veroveren en op termijn ook andere, in eigen beheer ontwikkelde speciaal-bieren aan liefhebbers te mogen presenteren. Op hun website wordt dan ook om de mening van de speciaal-bierdrinker gevraagd over de “Mooi Appat” en “Onzen Bennie”. Andere input is eveneens meer dan welkom. De bieren met beleving van de broeders worden immers vóór en dóór liefhebbers gebrouwen. Dit met als lijfspreuk: “Zet ow den kelk an de kwakert en dan goa d’r moar eens rustig veur zitten!”

[bron: elna]